Acordarea disponibilitatii denumirii unui ONG (asociatie si fundatie)

Prevederi de lege ce trebuie sa se aiba in vedere la stabilirea denumirii asociatiei sau fundatiei

AsociatiiRezervarea Denumirii ONG-ului reprezinta primul pas ce trebuie facut in vederea infiintarii unei  organizatii non-profit (deschidere ONG), fie ca este asociatie sau fundatie. Legea nr. 22/2014 a modificat si completat Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii. Astfel, la art. 7, alin. (3) si (31) au fost modificate si, dupa alin (32), au fost introduse trei alin. noi (33) –(35). Potrivit alin (3) este interzis ca o asociatie sa poarte numele altei persoane juridice fara scop patrimonial. Numele unei asociatii nou infiintate nu trebuie sa fie asemanator pana la confuzie cu al altei persoane juridice fara scop patrimonial. In alin (31) se precizeaza ca este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice..

Astfel, denumirea unui ONG nu trebuie sa contina  termeni si expresii precum: «comisariat»,

«inspectorat», «garda», «autoritate», «politie», «jandarmerie», «protectia consumatorilor» sau derivatele acestora.

In alin. (33) nou introdus de Legea nr. 22/2014 se precizeza ca este interzis ca denumirea unei asociatii sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Camera», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania», «Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti», «Consiliul de Mediere» s.a.m.d. Potrivit alin. (34) se interzice ca filialele sau sucursalele sa poarte alte denumiri decat cele ale asociatiilor sau fundatiilor care le constituie.
Prevederile Legii nr. 22/2014 sunt fundamentale in procesul de stabilire a denumirii ONG-ului, de aceea este util sa se consulte aceasta lege inainte de a se stabili denumirea dorita a asociatiei or fundatiei. De asemenea, este de dorit sa se verifice inainte disponibilitatea denumirii la  Registrul National ONG. Ulterior, se va intocmi si se va depune  o cerere pentru rezervarea denumirii la Registratura Generala a Ministerului Justitiei.

Pasi necesari pentru obtinerea rezervarii denumirii

– Achitarea tarifului de 36 RON, la orice unitate a Trezoreriei, in contul 20A365000 – „Alte venituri”;

– Completarea cererii (un model al acestei cereri poate fi gasit la Registratura Ministerului Justitiei, dar si pe internet pe site-ul institutiei: model in Anexa la Ordinul Ministrului Justitiei nr. 954/2000) pentru acordarea disponibilitatii denumirii;

– Depunerea cererii pentru acordarea disponibilitatii denumirii asociatiei sau fundatiei, la Registratura Ministerului Justitiei, sau trimiterea acesteia prin posta.

Cerere pentru acordarea disponibilitatii denumirii:

1. Solicitantul:

Numele/Denumirea……………………….. ……………………………….
Domiciliul/Sediul:…………………………………………………………
2. Categoria de persoana juridica fara scop patrimonial (asociatie, fundatie, federatie) pentru care se solicita verificarea……………………………………………
3. Denumirea a carei verificare se solicita…………………………………………
4. Temeiul juridic al cererii: ORDONANTA GUVERNULUI NR.26/2000
5.Tariful achitat  ……  lei,     conform: .………………………………………
6. Data ……………………………………………………………………………
7. A se specifica daca se doreste raspunsul prin posta: ……………………………….
8. Semnatura solicitantului………………………………………………………
Tariful pentru rezervare este de 36 lei iar cel pentru prelungire este de 18 lei si se achita la Trezorerie in contul bugetului de stat nr. 20A365000.
Daca numele ales este liber, dovada de la Ministerul Justitiei se primeste in termen de 4-5 zile lucratoare de la data depunerii cererii in cazul in care ridicati cererea personal, sau 10 zile lucratoare, daca optati pentru raspunsul prin posta.

Dovada are o valabilitate de 3 luni. In situatia in care formalitatile pentru infiintarea asociatiei sau fundatiei nu sunt indeplinite in 3 luni, se poate obtine o prelungire a denumirii rezervate. Se va achita o noua taxa si se va trimite o cerere (inainte ca termenul de 3 luni sa fie epuizat) in care se va mentiona ca se doreste o  prelungire a denumirii rezervate si nu o rezervare noua. Cererea trebuie sa fie insotita de chitanta in original care sa dovedeasca achitarea celor 18 lei. In acest fel rezervarea denumirii se poate prelungi cu inca 3 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *